Het dorpse karakter van Hoek van Holland zorgt voor een grote sociale cohesie. Dat moet de komende jaren behouden blijven, evenals de vitaliteit van de Hoekenezen. Vanwege de bevolkingsopbouw is er speciale aandacht voor ouderen en krijgt de jeugd alle kansen.
Vitaliteit en sociale cohesie
De komende jaren ligt de focus op de gezondheid van Hoekenezen. Door middel van voorlichting, het stimuleren van bewegen en sporten ervaren minder Hoekenezen een slechte gezondheid. De lucht- en geluidskwaliteit in Hoek van Holland wordt actief in de gaten gehouden en er wordt ingegrepen wanneer dat nodig is.
In 2018 zijn op dit gebied de volgende zaken gerealiseerd:
- Er wordt goede en structurele voorlichting gegeven op het gebied van gezonde voeding op Hoekse basisscholen en over alcohol en drugs, met focus op ouders.
- Culturele, sportieve en recreatieve instellingen (onder andere. zwembad en speeltuin) worden in stand gehouden, actief ondersteund en uitgebreid. Het project Rondgang is conform uitvoeringsplan gerealiseerd. De voorzieningen dienen betaalbaar te blijven, zodat iedere Hoekenees hier gebruik van kan maken.
- De luchtkwaliteit- en geluidsoverlast wordt actief gemonitord. Hoekenezen worden actief voorgelicht over de mogelijkheid tot het melden van overlast en calamiteiten. De Gebiedscommissie heeft gekwalificeerde adviesbevoegdheid bij onder andere het verlenen van milieuvergunningen.
- Het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) zorgt voor ondersteuning, werving, opleiding en stimulering van vrijwilligers.
- Er is een planmatige aanpak van seizoensgebonden criminaliteit en drugsgerelateerde overlast. De drugs- en alcoholoverlast is – mede hierdoor – gedaald.
Investeren in maatschappelijke voorzieningen
Hoekenezen zijn in eerste instantie zelfredzaam. Als ze actieve ondersteuning nodig hebben, dan wordt dit geboden. De zorgstructuur, de toegankelijkheid hiervan en de collectieve voorzieningen worden daarom goed gewaarborgd en georganiseerd. Dit geldt uiteraard zowel in de situatie voor als na de decentralisatie van jeugdzorg, participatie en AWBZ. Hoek van Holland heeft binnen Rotterdam een ‘status aparte’, en de mogelijkheid om contracten af te sluiten met lokale/regionale instellingen op het gebied van welzijn en zorg (in bijvoorbeeld Westland).
In 2018 zijn op dit gebied de volgende zaken gerealiseerd:
- Het integraal wijkteam in Hoek van Holland is gecontinueerd en versterkt met diverse stakeholders. Wijkteam en Wijknetwerk zijn nauw op elkaar aangesloten. Daarnaast worden de Wmo- adviesraad en het platform Wonen, Welzijn, Zorg en Veiligheid (W2ZV) in stand gehouden en worden hun adviezen gebruikt.
- De zware casuïstiek, high impact crime (HIC) / high impact target (HIT), en lokale aanwezigheid van (jeugd)hulpverlening (inclusief MEE, RIAGG en Bouman) zijn geborgd.
- VraagWijzer is verbreed met Kredietbank Rotterdam en Sociaal Raadslieden Rotterdam. Daarnaast zijn welzijn en Individuele Voorzieningen behouden binnen de verbrede VraagWijzer. Hierbij is rekening gehouden met privacygevoeligheid in de dorpse samenleving.
- De inzet van de huidige collectieve voorzieningen wordt vergroot. Daarnaast worden nieuwe collectieve voorzieningen opgezet, mede in relatie tot bezuinigingen in de zorg.
- De laagdrempeligheid en naamsbekendheid van de frontoffices van VraagWijzer en Centrum voor Jeugd en Gezin zijn vergroot. De toegankelijkheid van de Stadswinkel is verbeterd.
Jeugd Kansrijker
In Hoek van Holland wordt de talentontwikkeling van jongeren gestimuleerd en worden hun kansen in de maatschappij vergroot. Dit moet gebeuren door optimale ontwikkelingskansen en een sterk preventief jeugdbeleid. Door middel van preventie wordt probleemgedrag onder jongeren zoveel mogelijk voorkomen. Daar waar nodig worden jongeren stevig aangepakt.
In 2018 zijn op dit gebied de volgende zaken gerealiseerd:
- Westlandse Natuur- en Milieueducatie (WNME) voor Hoekse basisscholen en kinderopvang maken deel uit van het basisaanbod.
- Voortijdig School Verlaters (VSV’ers) worden door het Jongerenloket actief begeleid naar een opleiding of baan.
- Het Jeugdpreventieplan Communities That Care wordt actief uitgevoerd, met specifieke aandacht voor alcohol- en drugsproblematiek en depressieve gevoelens onder jongeren.
- Er is een integrale aanpak van jeugdoverlast, waar mogelijk met de gemeente Westland.
- Er is een door vrijwilligers gerunde ontmoetingsplek voor de jeugd, in aanvulling op het reguliere aanbod van de jongerenbus (Route 25).