De Rotterdamse duurzaamheidswethouder Arno Bonte wil de hoeveelheid afval in tien jaar tijd halveren. Bonte wil met het terugdringen van het vuilnis 3.500 tot 7.000 banen scheppen.
In Rotterdam recyclet en verbruikt in het jaar 2030 de helft minder primaire grondstoffen. Dit staat te lezen in het programma “Van Zooi naar Mooi” dat Bonte vandaag naar de gemeenteraad stuurde. De gemeente denkt dat het stimuleren van de circulaire economie 3.500 tot 7.000 nieuwe banen oplevert.
Huisvuilprobleem en rattenoverlast in Hoek van Holland
De wethouder verloochent zijn achtergrond (Groenlinks) niet: ‘Over tien jaar gebuikt Rotterdam de helft minder grondstoffen. Mijn ambitie is om Rotterdam zo snel mogelijk afvalvrij te maken. Daarmee dragen we bij aan een schone planeet en een toekomstgerichte economie’

Voor het programma “Van Zooi naar Mooi” heeft wethouder Bonte onderzoeksbureau Metabolic een grondstoffenonderzoek laten uitvoeren. Het onderzoek vormt de basis voor het nieuwe beleid. De gemeente rekent op de medewerking van de inwoners en het bedrijfsleven:
Het circulaire programma staat niet op zichzelf maar vergt van iedereen een andere manier van kijken naar de wereld. Bij de uitwerking van het programma ligt daarom de nadruk op de verbinding met inwoners en ondernemers. Rotterdam wil circulaire initiatieven stimuleren en het investeringsklimaat verbeteren voor groene ondernemers en innovatieve start-ups.
Ondertussen neemt in Hoek van Holland het gemopper over overvolle milieu-eilanden en rattenoverlast de laatste maanden flink toe. Hoekenezen ergeren zich niet alleen aan het toenemende vuil op straat, maar vrezen ook voor de ziektes die ratten overbrengen. Ze staan hierin niet alleen. ‘De gemeente zegt dat ze geen vergif mogen gebruiken, dus hebben we nu zelf maar zwaar rattengif gekocht’ zegt een omwonende van het Scheepvaartplein.
Wethouder Bonte heeft de komende jaren meer dan één uitdaging.

Afval: bouw, groene stromen, consumptiegoederen en de zorg
Het afvalplan van wethouder Bonte richt zich de komende jaren op de bouw, groene stromen, consumptiegoederen en de zorg. Een greep uit de maatregelen die de gemeente wil treffen:
- Meer dan 60% van het afval in Rotterdam is afkomstig van de bouwsector. De gemeente wil samen met bouwbedrijven het gebruik van circulair beton stimuleren. Ook moeten er aan de rand van Rotterdam materialenhubs komen. De hubs moeten ongebruikte en gebruikte bouwmaterialen een nieuwe bestemming geven.
- Rotterdam wil de inzameling van groente, fruit en tuinafval (gft) uitbreiden omdat er nog teveel gft in de verbrandingsoven belandt.
- In hoogbouw wil de gemeente “upcycle malls” creëren. In de malls moet van oude producten bruikbare nieuwe producten gemaakt worden.
- De Rotterdamse ziekenhuizen krijgen medicijnfilters waarmee medicijnresten van de rest van het afvalwater worden gescheiden.
3.500 tot 7.000 nieuwe banen
In het persbericht geeft de gemeente aan dat het stimuleren van de circulaire economie 3.500 tot 7.000 nieuwe banen zal opleveren. In de uiteenzetting van het plan voor de komende vier jaar (2019 – 2023) staat te lezen hoe er in Rotterdam nu al meer werkgelegenheid is in de circulaire economie dan landelijk het geval is. Het programma heeft het over 10% versus 8,1%, maar bij navraag kon de gemeente niet aangeven hoe deze percentages uitgelegd dienen te worden. Ook kon men niet aangeven hoe het aantal extra banen (3.500 tot 7.000) was berekend.
Reageer gerust!