Maarten van der Schaft en Martha Vollering presenteerden afgelopen zaterdag het boek Schilders aan de Nieuwe Waterweg 150 jaar Hoek van Holland.

De presentatie viel samen met de de uitreiking van het boek aan de burgemeesters Aboutaleb en Van der Tak en met de opening van een expositie in het M-gebouw van Fort 1881.
Het boek zou het perfecte afscheidskado van de deelgemeente zijn geweest, omdat het het verhaal van Hoek van Holland vertelt. Niet alleen in beeld, maar ook in woord.
Helaas verscheen het boek op het moment dat de deelgemeente al geschiedenis was. Schilders aan de Nieuwe Waterweg 150 jaar Hoek van Holland laat u opnieuw kennismaken met Hoek van Holland en het is een aanrader, want ook voor Hoekenezen geldt dat ze alleen kunnen weten waar ze zijn als ze weten waar ze vandaan komen.
Schilders aan de Nieuwe Waterweg 150 jaar Hoek van Holland is niet zomaar een plaatjesboek
Hoek van Holland is een dorp met vele gezichten, maar slechts met één reden voor het ontstaan en dat is het realiseren van de Nieuwe Waterweg. Dankzij de Nieuwe Waterweg kon de Rotterdamse haven een van de grootste havens van de wereld worden. Ook zorgde de Nieuwe Waterweg voor bloei in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.
Het boek Schilders aan de Nieuwe Waterweg 150 jaar Hoek van Holland vertelt de geschiedenis van de Nieuwe Waterweg en de geschiedenis van Hoek van Holland aan de hand van 240 topografische schilderijen, kaarten en tekeningen. En laat daarbij goed zien dat de Nieuwe Waterweg en Hoek van Holland onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Maarten van der Schaft en Martha Vollering onderzochten voor het boek vele collecties en archieven en vonden prachtige kunstwerken om bij de boeiende verhalen over Hoek van Holland en de Nieuwe Waterweg te plaatsen. In het boek treft u 240 full colour reproducties die mooi in evenwicht zijn met de verhalen.
Het valt moeilijk te benoemen waardoor het boek zo goed in balans is. De lezer die even niet wil lezen kan kijken naar zowel eeuwenoude als hedendaagse kunstwerken. Bij veel boeken waarin kunst is afgebeeld is het verhaal te dun of ontbreekt het zelfs helemaal, maar in dit boek komt de lezer niets tekort waardoor het boek een kunstboek en geschiedenisboek ineen is.
De Nieuwe Waterweg als slagader van het Rijnmondswelvaartsorgaan
De Nieuwe Waterweg heeft vanaf de aanleg (tussen 1864 en 1872) uitkomst geboden emigranten, toeristen, militairen, dagjesmensen, vissers en vrachtvervoerders. De haringvisserij in Vlaardingen en de jeneverindustrie in Schiedam waren succesvol dankzij de Waterweg.
De keerzijde van het succes was wel dat de groei van de haven het einde betekende voor het natuurgebied De Beer. Ook de dorpen die aan de overkant van de Nieuwe Waterweg lagen werden weggevaagd of sterk beïnvloed. Het boek toont een beeld van hoe het er voor de twintigste eeuw moet hebben uitgezien. Rond 1845 schilderde J.B. Jongkind in de Hoekse regio en later zwierf H.W. Mesdag er met zijn schetsboek door de duinen. Waterwegschilders als C.C. Dommelshuizen en Dirk Hidde Nijland kozen dezelfde locatie als Haagse 19e-eeuwse schilders en hedendaagse en plein air-schilders en kunstfotografen, die ook in de selectie zijn opgenomen.
Ahmed Aboutaleb en Sjaak van der Tak
De eerste exemplaren van het boek werden zaterdagmiddag uitgereikt aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn Westlandse collega Sjaak van der Tak.
Tegelijk met de uitreiking aan de burgemeesters ging in het M-gebouw van Fort 1881 in Hoek van Holland een speciale expositie van start met hedendaagse en plein air-schilderijen die aan of bij de Nieuwe Waterweg zijn gemaakt. En plein air is de Franse aanduiding van open lucht en vond plaats vanaf omstreeks 1860. De schilderijen in het M-gebouw zijn echter hedendaags.
Schilders aan de Nieuwe Waterweg 150 jaar Hoek van Holland kopen
Het is mogelijk het boek bij Bruna online te kopen en het bij een vestiging van Bruna af te halen. Dat spaart u verzendkosten. Met de link hieronder komt u op de website van Bruna.
Vanaf maandag 19 mei 2014 verkrijgbaar in de boekhandel.
Reageer gerust!